dimarts, 2 de novembre del 2010

Phnom Penh i la Rubbit Island

Ens desplacem a la capital de Cambodia deixant enrere els impressionants temples d’Angkor i donant-nos pressa ja que anem una mica curts de temps i només ens queda una setmana per creuar cap al sud de Vietnam; per això decidim primer anar a Phnom Penh uns dos dies i tot seguit anar a passar uns dies de relax cap a una mini illa que es troba al sud, just davant de Kep, la Rubbit Island.

Arribem a Phnom Penh quan tot el país està celebrant uns quants dies festius, i a la capital no hi ha ningú, pràcticament tothom marxa cap al sud a passar uns dies a la platja i per tant molt poca activitat, ni mercats nocturns, ni poder llogar bicis,  ni res, així que ens muntem un mini tour per visitar el que puguem en un dia i marxar el dia següent. Comencem per el Wat Phnom, una pagoda situada al cim d’un turonet i que segons la llegenda va ser construïda el 1373 per guardar-hi quatre estàtues de budes i que va ser descoberta per una dona que es deia Penh, així que d’aquí ve el nom de Phnom Penh (el mont de Penh); des de fora no fa massa bona pinta i ja no hi entrem doncs no puc opinar.

Sala de tortures S-21
Tot seguit toca el plat fort i més impactant del dia, anem al  Tuol Sleng Museum; una miqueta d’història: originàriament el museu era una escola, que el 1975 va ser convertida en una presó per les tropes del Pol Pot i que va passar a tenir el nom de Security Prison 21 (S-21) i que molt aviat va passar a ser el centre de detencions i de tortura més gran del país durant el Khmer Rouge. El Khmer Rouge, liderat per el senyor Pol Pot (una espècie de Sisquet bastant més sever), es va originar durant els anys que Cambodja es va veure involucrada a la guerra de Vietnam; el 1969 els americans van començar a bombardejar de manera no oficial sospitosos camps comunistes a Cambodja, i poc després els americans i tropes sud vietnamites van envair el país per acabar amb les tropes comunistes de Vietnam; com és d’esperar van fallar, però la invasió va exaltar els comunistes de Cambodja i els seus aliats de Vietnam i es va originar una guerra que va acabar amb la caiguda de Phnom Penh sota el Khmer Rouge el 17 d’Abril de 1975. Acabada la guerra i el Pol Pot amb el “poder” de Cambodja, es va produir una de les més brutals i radicals revolucions que mai s’han vist, durant els pròxims quatre anys centenars de milers de cambodjans van ser torturats fins a la mort i executats. Per exemple milers de persones van ser maltractades i assassinades només perquè parlaven una llengua diferent així com professors, metges i tothom que pogués plantar cara al poder. S’estima que van morir uns dos milions de cambodjans entre el 1975 i 1979 degut al govern del Khmer Rouge. Finalment, el 1978 Vietnam va envair Cambodja i expulsar el Khmer Rouge cap a les jungles en frontera amb Tailàndia. Desgraciadament, a hores d’ara alts dirigents del Khmer Rouge que queden vius encara campen lliures ...

Exposició de fotos de la S-21
Doncs el Tuol Slong Museum pràcticament ha mantingut la presó en el mateix estat en que es va deixar quan el Khmer Rouge va fugir i mostra les brutalitats que es van produir durant aquells quatre anys a la S-21, es conserven les habitacions de tortura, amb els llits i els estris, es mostren fotografies reals, les classes d’escola transformades amb celes i centenars de fotografies i documentació de tots els que van passar per la presó, incloent homes dones i fins i tot nens. La major part dels que van estar a la presó, o morien mentre els torturaven o els portaven als camps d’extermini a les afores de la ciutat; durant l’any 1977 s’estima una mitja de 100 víctimes al dia a la S-21. Una experiència ben impactant i molt recomanable per a tots els que hagin de passar per la capital de Cambodja.

Aparell de tortura de la S-21
Donada per acabada la ruta per Phnom Penh el dia següent ens dirigim cap a la Rubbit Island. S’hi arriba des de Kep, un poblet localitzat al sud est, d’on amb una barqueta et porten cap a l’illa. A l’illa t’hi trobes 5 o 6 grups de bungalows a la cara nord, i la resta és pràcticament verge amb algunes cases de pescadors.  Malauradament el temps no ens acompanya i no podem gaudir del tot de les platges, així que fem alguna excursió per l’illa i descansem.

la Rubbit Island
Abandonem Cambodja i ja ens dirigim cap al sud de Vietnam, a Saigon i el delta del Mekong, però això ja serà al pròxim post.

Una abraçada i fins aviat!!!

2 comentaris:

  1. Què guapo! Osti només fa 2 mesos i mig i sembla que faci dos anys! Seguiu disfrutant del viatge!!

    ResponElimina
  2. Ei Pauet!!! com marxa tot? encara us estimeu amb l'esteve? i l'imne? ja esta composat i l'hi falta la música no?
    una abraçada i records!

    ResponElimina