dilluns, 25 d’octubre del 2010

Temples d'Angkor

Tot i que en a hores d’ara ja som lluny de Cambodja i dels Temples d’Angkor, us volem explicar com va ser la visita del que és la construcció religiosa més gran del món (200 Km2). Un lloc que no et pot deixar indiferent encara que pensis que veure temples és avorrit per que tots són iguals.

La ciutat de Siem Reap és el punt de partida de la visita als temples, es pots escollir entre diferents entrades; un, tres o set dies. En el nostre cas, vam decidir fer la visita en un dia, 20 USD, temps just però suficient per veure els temples més representatius d’Angkor. A més, si compres aquest tiquet a la tarda, pots entrar i veure la posta del sol des d’un dels temples, i ja tens l’entrada per al dia següent. També és bo llogar un “tuktuk” per tot el dia (11 USD), la zona és gran i hi ha molt per veure.

Per ajudar-vos a situar una mica, és interessant saber que els temples d’Angkor són la joia de la cultura Khmer (jemer), construïts durant el període comprés entre el 790 i el 1300 dC en honor las Deus de les religions Hindú, majoritàriament, i Budisme, depenent del rei que governava en cada etapa. Els diferents reis de la era Khmer van construir els temples a Angkor per guanyar-se els favors i la protecció del Deu Shivá, considerat com el suprem protector de l’imperi, la seva imatge es pot observar en molts dels gravats que decoren els temples.

Els francesos es pengen la medalla d’haver descobert els temples d’Angkor el 1908, però en realitat aquests temples no van ser mai oblidats pels habitants de Siem Reap que seguien adorant els seus Deus a Angkor. El que si van fer els francesos va ser restaurar molts dels temples i documentar la història que s’hi amaga.

Prou d’avorrir-vos amb tanta història i comencem la ruta pels temples; el primer que vam veure, amb la posta de sol com a fons, va ser el temple Bakheng situat en un petit turó al qual s’hi pot accedir, si vols, en elefant. Unes bones vistes sobre Angkor que et feien agafar ganes de visitar-ho.
Angkor Wat

El dia següent era el plat fort de la visita! Tot just el primer temple que vam visitar va ser l’immens Angkor Wat, considerat per molts com la "8 meravella del món". El temple està envoltat per un llac i una zona emmurallada. Un cop passada la porta principal de la muralla un camí empedrat et dirigeix cap al construcció central. Al voltant del centre del temple pots passejar per un seguit de claustres amb les parets decorades amb gravats i observar les quatre torres de cada cantonada. Tot plegat et prepara per arribar a la torre centre on es guarda la imatge del Buda Thousand, al qual està dedicat.   

Bayon, el temple de les 1000 cares
No menys espectacular va ser el temple de Bayon; en forma de piràmide i amb una distribució de dues terrasses, que envolten el que simbolitzava el centre de l’univers  per a la cultura Khmer. En les 37 torres que decoren el temple hi ha esculpides cares de Deus, això li dóna un punt de enigmàtic que el fa realment bonic. Passejant pel seu interior sembla que les cares t’estiguin mirant constantment...

El conjunt central de temple d’Angkor es pot visitar tot passejant; el temple Baphuon, de estructura semblant al Bayon, caracteritzat per una passarel•la feta de petites lloses de pedra sospeses per centenars de columnes. També es pot destacar el Phimeanakas i el Palau Real, una terrassa amb petits llacs i diverses construccions disperses.
Arbres de Ta Prohm

Ja fora del recinte central d’Angkor la cosa no para, Ta Keo, construït en forma de muntanya on has de pujar unes escales altes i estretes no aptes per tots els públics, aquestes escales són així per donar sensació d’alçada al edifici, no per que els Cambodjans tinguin els peus petits. I Ta Prohm, on els arbres es barregen amb el temple, no saps si l’arbre aguanta el temple o el temple a l’arbre.

La visita acaba aquí, tornem amb el “tuc tuc” amb la sensació d’haver gaudit d’un lloc únic. Potser el post és massa espès i entendrem que no us l’hagueu llegit tot, és un resum del que vam veure que també ens ajuda a nosaltres a no oblidar un lloc com aquest i una mica de la seva història.

Bé amics, ens acomiadem fins al pròxim post, que esperem que no sigui massa tard. Ara estem a Indonèsia, o sigui que ens queda feina... Ja sabeu que teniu totes les fotos al Picassa!

Salut!

3 comentaris: